VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NEDİR?
Bilinçsizce çok çalışmak değil, bilinçli bir şekilde ‘verimli çalışmak’ bizi başarıya götürür.
Bireysel farklılıklardan dolayı öğrenme her birimizde değişik şekillerde gerçekleşir. Örneğin, kimimiz işitsel yollarla daha iyi öğreniyorken kimimiz görsel yollarla daha iyi öğreniyor olabiliriz. Önemli olan kendimize uygun olan yöntemleri bularak daha verimli bir çalışma sağlayabilmektir.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ NELERDİR?
. Amaç Belirlemek
Kısa ve uzun vadeli amaçlar belirlenerek çalışmaya başlanmalıdır.
. Planlı Çalışmak
Vakti daha verimli bir hale getirebilmek için plan yapmalısınız. Günlük, haftalık, aylık planlamalar yapmak işlerinizde büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
. Zamanı Verimli Kullanmak
Çalışma saatleri ağır değil esnek yapıda olursa vakit daha verimli değerlendirilebilir.
Sayısal dersleri veya sözel dersleri üst üste koymak verimi azaltabilir. Bir sayısal ders bir sözel ders şeklinde çalışma planı yapmak daha iyi olabilir.
.Verimi Azaltıcı Etkenleri Ortadan Kaldırmak
Uykusuzluk, ağrı, yorgunluk, kaygı, dikkati dağıtacak sesler ya da görseller (müzik, tv, poster), açlık veya aşırı tokluk, yoğun olumsuz duygular, normalin üstündeki fiziksel şartlar (çok sıcak, soğuk, karanlık) gibi durumların giderilerek ders çalışmaya başlanılması gerekir.
. Kesintisiz Uzun Süre Değil Kısa Süreli ve Çok Tekrarlı Çalışmak
Uzun saatler boyunca ders çalışıyorum ama başarılı olamıyorum diyorsanız bu konuda hata yapıyor olabilirsiniz. Hiç ara vermeden uzun süre çalışmak verimi düşüren en büyük etkenlerdendir. Doğru olan kısa süreli ve sık sık çalışmak olacaktır. Örneğin; 45 dakikalık çalışmanın ardından 15 dakika mola vermek iyi olacaktır. Bu kısa dinlenme süreleri dağılan dikkatinizi toparlamaya ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olacaktır.
. Çalışma Ortamını Düzenlemek
Çalışma ortamı; toplu, düzenli, az detay bulunan, ortalama ısı ve ışık kaynağına sahip olan, gürültüden uzak, dikkat dağıtacak görseller veya eşyalar bulunmayan bir ortam olmalıdır. Uzanarak çalışmak rahat gibi görünse de dikkati toplamayı zorlaştırdığı için tavsiye edilmez.
. Bol Alıştırma Yapmak ve Soru Çözmek
Çalıştıktan sonra konuyu en iyi pekiştirme yöntemi alıştırma yapmak ve soru çözmektir. Daha fazla soru stili görmek ve konulardaki eksikleri fark etmek de diğer faydalarıdır.
. Derse Hazırlıklı Girmek
Derse girmeden bir gün önce işlenecek konuyu gözden geçirmek, konu hakkında bilgi edinmek dersi anlamayı kolaylaştıracaktır.
. Not Tutmak
Ders dinlerken ya da çalışırken önemli bilgileri not almak bilginin kalıcılığını arttıracaktır. Renkli kalem kullanmak, şekillerden grafiklerden ve görsellerden yararlanmak notun daha düzenli olmasına ve zihinde daha iyi depolanmasına fayda sağlar.
. Aralıklı Tekrarlar Yapmak
Öğrenmenin üzerinden vakit geçtikçe kalıcılığı azalabilir. Bilgileri unutmamak için aralıklı olarak tekrarlar yapmak gereklidir.
. Teknolojiden Uzak Olmak
Televizyon, bilgisayar, özellikle de telefonun bulunduğu bir ortamda olmak çalışmanın verimini azaltacaktır. Ders çalışırken ara ara telefona bakmak, mesaj yazmak, sosyal medyada gezinmek sık yaptığımız hatalardan biridir. Ders çalışma süresi içerisinde teknolojiyle hiçbir bağlantı kurulmamalı, yapılması gereken bir iş var ise de mola vaktinde gerçekleştirilmelidir.
Verimli Ders Çalışma konusunda eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız rehberlik servisine uğrayabilirsiniz.
Özge KALKAN
Psikolojik Danışman